Link

31 Ιαν 2013

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Ανεμοβλογιά


Τι προκαλεί την ανεμοβλογιά; 

Ο ιός της ανεμοβλογιάς. Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν από ανεμοβλογιά.

Ποια τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς; 

Η αρρώστια ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό και πολύ σύντομα εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όπως στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, στη μύτη. Πάντοτε θα δείτε, αν ψάξετε καλά, τέτοιες φυσαλίδες και στο δέρμα της κεφαλής. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη. Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα. Δηλαδή μπορεί την μια μέρα να παρουσιάσει εκατό βλάβες, την επομένη να εμφανιστούν καινούριες και την μεθεπόμενη καινούριες βλάβες. Παρουσιάζει συνήθως 2-4 κύματα (στην ιατρική λέγονται εκθύσεις). Για αυτό το λόγο δεν είναι και σταθερό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανεμοβλογιά. 

Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.
Το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό για αυτό και βλέπουμε τα παιδιά αυτά να ξύνονται συνεχώς.
Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουν και πόνο στην κοιλιά. 

Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα. Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης τα αδελφάκια των παιδιών με ανεμοβλογιά, παρουσιάζουν συνήθως, πιο σοβαρά την αρρώστια.

Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται "ελαφρά αρρώστια": 

• Πνευμονία 
• Εγκεφαλίτιδα 
 Ηπατίτιδα
• Νεφρίτιδα 
• Μολύνσεις των φυσαλίδων. Αυτή είναι η πιο συχνή επιπλοκή. 

Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα (αυτά με μειωμένο αμυντικό σύστημα), στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό τα ανοσοκατασταλμένα άτομα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά.

Χρόνος επώασης 
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 7-21 μέρες. 

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί; 
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και με το υγρό των φασαλίδων. 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια; 
Το εξάνθημα διαρκεί 6-8 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 8 περίπου μέρες. Η πτώση όμως των εφελκίδων (η κρούστα που σχηματίζεται πάνω από τις φυσαλίδες) μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο. 

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ανεμοβλογιά; 
Αν η έγκυος αρρωστήσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει πάρα πολύ μικρή πιθανότητα (<1%) να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν η έγκυος αρρωστήσει 2 μέρες πριν γεννήσει μέχρι και 4 μέρες μετά την γέννα. Τότε το νεογέννητο μπορεί να αρρωστήσει πολύ βαριά. 

Προφύλαξη
Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ανεμοβλογιά; 
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Αν το παιδί είναι 1-12 χρονών χρειάζεται μια μόνο δόση. Αν είναι μεγαλύτερο χρειάζονται δυο δόσεις. Το εμβόλιο δεν έχει ουσιαστικά καμία παρενέργεια και προστατεύει από την αρρώστια σε ποσοστό 80-90%. Αυτοί που παρουσιάζουν ανεμοβλογιά παρά τον εμβολιασμό εμφανίζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα, νεογνά μητέρων που αρρώστησαν με την γέννηση τους) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά από την ανεμοβλογιά. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή αν αρρωστήσει θα είναι πιο ήπια τα συμπτώματα. 

Υπάρχει θεραπεία; 
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. ΜΗ δίνετε ποτέ ασπιρίνη γιατί η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (βαριά αρρώστια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεφρά). 
• Αντιβίωση δε χρειάζεται. 
• Υπάρχει φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη νόσο και λέγεται ακυκλοβίρη. Μπορείτε να το πάρετε μόνο μετά από εξέταση και συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον παιδίατρο σας.
• Για τον κνησμό υπάρχουν ειδικές λοσιόν (calamine lotion) που μπορείτε να βάλετε στο σώμα του παιδιού καθώς επίσης και ειδικά αντιϊσταμινικά φάρμακα, τα οποία όμως μπορείτε να πάρετε μόνο με την συμβουλή του παιδιάτρου σας. 
• Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην ξύνεται και να μολύνει τις φυσαλίδες.

Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει: 
• Έντονο πονοκέφαλο 
• Σύγχυση 
• Υπνηλία 
• Ευερεθιστότητα 
• Επανειλημμένους εμέτους 
• Δυσκολία στην αναπνοή 
• Σημεία μόλυνσης του δέρματος


Ερυθρά

Τι προκαλεί την ερυθρά; 
Ιός της ερυθράς. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. 

Ποια τα συμπτώματα της ερυθράς; 
Το παιδί παρουσιάζει πυρετό, ο οποίος συνήθως δεν είναι ψηλός. Ταυτόχρονα παρουσιάζει διόγκωση των αδένων που βρίσκονται κάτω από τον λαιμό και πίσω από τα αυτιά, Την δεύτερη προς τρίτη μέρα παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα που ξεκινά συνήθως πίσω από τα αυτιά και επεκτείνεται σταδιακά προς τα κάτω. Το εξάνθημα είναι ροζ προς κόκκινες κηλίδες διαμέτρου 2-3 χιλιοστών. Δεν προκαλεί φαγούρα και αρχίζει να φεύγει με τη σειρά που εμφανίστηκε. Συνολικά διαρκεί περίπου πέντε μέρες. 
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί είναι τα εξής: 
• Επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια) 
• Ρινίτιδα ("να τρέχει η μύτη") 
• Αρθρίτιδα (πόνος και φούσκωμα στις αρθρώσεις) 

Χρόνος επώασης 
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 14-21 μέρες. 

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί; 
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό μια βδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και μια βδομάδα μετά. Ο ιός της ερυθράς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια; 
Το εξάνθημα διαρκεί 2-5 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 7 μέρες. 

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ερυθρά; 
Όταν αρρωστήσει μια έγκυος γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί και το έμβρυο. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να γεννηθεί παιδί με συγγενή ερυθρά. Τα νεογέννητα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν κώφωση, ανωμαλίες από την καρδιά, το συκώτι, τα μάτια. Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στην ανάπτυξη τους. Για αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την γυναίκα να είναι σίγουρη ότι έχει αρρωστήσει από ερυθρά ή έχει εμβολιαστεί προτού αποφασίσει να μείνει έγκυος.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ερυθρά; 
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 10-12 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-5 χρονών. 

Υπάρχει θεραπεία; 
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
• Δεν χρειάζεται να είναι στο κρεβάτι, αλλά καλό είναι να περιοριστεί στο σπίτι.
• Αντιβίωση δε χρειάζεται.


Ιλαρά

 
Τι προκαλεί την ιλαρά; 
Ιός της ιλαράς. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους.

Ποια τα συμπτώματα της ιλαράς; 
Στην αρχή της αρρώστιας ,ο άρρωστος δίνει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή, ρινική καταρροή, πυρετό, κόκκινα μάτια που "τρέχουν", και βήχα. Την τέταρτη περίπου μέρα ,ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα ,πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε.Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ,μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik.Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες ,που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα. 

Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές: 
• Πνευμονία 
• Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα 
• Μυοκαρδίτιδα 
• Εγκεφαλίτιδα 

Χρόνος επώασης 
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες. 

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί; 
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της ιλαράς 4 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 4 μέρες μετά. Ο ιός της μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 90% να μολυνθούν. 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια; 
Το εξάνθημα διαρκεί 7-9 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 10-14 μέρες.

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ιλαρά; 
Δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ιλαρά; 
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο ,του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 13-15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-6 χρονών. Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να δοθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον άρρωστο. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή αν αρρωστήσει θα είναι πιο ήπια τα συμπτώματα. 

Υπάρχει θεραπεία; 
• Χορηγείτε αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
• Δε χρειάζεται αντιβίωση. 
• Να πίνουν μπόλικα υγρά για να μην αφυδατωθούν από τον ψηλό πυρετό. 
• Να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να αποφεύγουν το διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης, γιατί τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.Οστρακιά στα παιδιά. Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία, συμβουλές σε γονείς


Τι προκαλεί οστρακιά;
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι.

Συμπτώματα οστρακιάς; 
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Χρόνος επώασης οστρακιάς
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες. 

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί με οστρακιά; 
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά  μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα. 

Πόσο διαρκεί η οστρακιά; 
Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες. 

Επιπλοκές οστρακιάς;
Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:
1.    Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις, καρδιά). 
2.    2. Απόστημα γύρω στις αμυγδαλές. 
3.   
Θεραπεία οστρακιάς - Συμβουλές σε γονείς
Γονείς, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το άρρωτο παιδί με οστρακιά:
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για το πυρετό. 
• Φροντίστε έτσι ώστε το άρρωστο παιδί με οστρακιά να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά αν υπάρχουν βρέφη. 
• Να μην χρησιμοποιούν οι άλλοι τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού με οστρακιά.
• Να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το άρρωστο παιδί.
• Προσφέρετε στο παιδί μπόλικα υγρά, μαλακά φαγητά γιατί συνήθως τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να καταπιούν. 
• Αν το παιδί είναι μεγάλο, μπορεί να κάνει γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό φάρμακο.
• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί παίρνει το αντιβιοτικό το οποίο συνέστησε ο παιδίατρος.
• Χρειάζεται οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος ίσως ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις (όπως καλλιέργεια εκκρίσεων από τις αμυγδαλές) για να επιβεβαιώσει την παρουσία του μικροβίου. Μαζί με το αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος.


Παρωτίτιδα


Τι προκαλεί την παρωτίτιδα; 
Ιός της παρωτίτιδας. Προσβάλλει την παρωτίδα, ένα αδένα που η δουλειά του είναι να παράγει σάλιο. Ο αδένας αυτός βρίσκεται μεταξύ της σιαγόνας και του αυτιού. Ο ιός αυτός προσβάλλει όλο το σώμα αλλά ειδικότερα τους αδένες που παράγουν σάλιο.

Ποια τα συμπτώματα της παρωτίτιδας; 
Διόγκωση της παρωτίδας που προκαλεί πόνο ειδικά όταν το παιδί καταπίνει ή μιλά. Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό που μπορεί να φθάσει τους 40ο C . Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διογκώνονται οι αδένες και από τις δυο πλευρές. Ο δεύτερος ακολουθεί την διόγκωση του πρώτου κατά 2-3 μέρες. 
Προσβολή των όρχεων. Στους νεαρούς ενήλικες ο ιός της παρωτίτιδας μπορεί να προσβάλει τους όρχεις και να προκαλέσει ορχίτιδα. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκληθεί βλάβη στον όρχι και να καταστεί ο άρρωστος στείρος. Ο εμβολιασμός λοιπόν των αγοριών εναντίον του ιού της παρωτίτιδας είναι απαραίτητος. Προσβολή του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα αρχίζουν 2-3 μέρες μετά την διόγκωση της παρωτίδας και αυτά είναι ψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετοι, υπνηλία και σπασμοί. 
Επίσης μπορεί να προσβάλει το πάγκρεας και τις ωοθήκες στα κορίτσια. 
Ένας στους τέσσερις αρρώστους θα περάσει πολύ ήπια την παρωτίτιδα και να μην την πάρει
αν είδηση. 

Χρόνος επώασης 
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με
ον ιό είναι 12-25 μέρες. 

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί; 
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 3 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και μια βδομάδα μετά. Ο ιός της παρωτίτιδας αποβάλλεται από τα ούρα μέχρι και 3 βδομάδες μετά τη νόσηση. 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια; 
Η αρρώστια διαρκεί περίπου 10 μέρες. 

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η παρωτίτιδα; 
Δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός της παρωτίτιδας μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την παρωτίτιδα; 
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 10-12 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-5 χρονών. 

Υπάρχει θεραπεία; 
•  Χορηγείτε αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
•  Να αποφεύγει το παιδί τα ξινά φαγητά και χυμούς, γιατί ερεθίζουν την παρωτίδα.
•  Δε χρειάζεται να είναι στο κρεβάτι, αλλά καλό είναι να περιοριστεί στο σπίτι.
•  Αντιβίωση δε χρειάζεται.
Πέμπτη νόσος


Τι προκαλεί την πέμπτη νόσο; 
Οφείλεται στο Παρβοϊό Β19. Το όνομα πέμπτη νόσος το πήρε γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε "κλασικές" παιδικές αρρώστιες (Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας 5-15 χρονών και μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μελέτες έδειξαν ότι οι μισοί ενήλικες πέρασαν την αρρώστια. Επειδή όμως, οι περισσότεροι δε θυμούνται ότι πέρασαν την αρρώστια, είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό να την περνά χωρίς να εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ποια τα συμπτώματα της αρρώστιας; 
Αρχίζει με ελαφρό πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό
ρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος έδειρε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα αφήνοντας ελεύθερα τις παλάμες και τις πατούσες. Ο ήλιος και το ζεστό μπάνιο μπορεί να επιδεινώσει το εξάνθημα σε μερικά παιδιά. Το εξάνθημα αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από το κέντρο του. Το παιδί δε φαίνεται να είναι άρρωστο. Σπάνια το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα και 1-3 βδομάδες μετά, εξαφανίζεται. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση των αδένων, κόκκινα μάτια, διάρροιες και σπάνια πόνο στις αρθρώσεις.
Για τα παιδιά με λευχαιμία, τα παιδιά που πάσχουν από οποιαδήποτε αρρώστια που ελαττώνει το αμυντικό σύστημα ή τα παιδιά με παθήσεις του αίματος (πχ αιμολυτική αναιμία) είναι πολύ επικίνδυνο να αρρωστήσουν από τον Παρβοϊό Β19, γιατί μπορεί να επηρεάσει δραματικά την παραγωγή των στοιχείων του αίματος και να προκαλέσει έντονη αναιμία.

Χρόνος επώασης 
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 16-20 μέρες. 
Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί; 
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 7-11 μέρες από την μέρα που ήρθε σε επαφή με τον ιό μέχρι και την μέρα που εμφανίζεται το εξάνθημα. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 15-30% να μολυνθούν. Ένα παιδί που αρρωσταίνει από τον Παρβοϊό 19 αποκτά ισόβια ανοσία και δεν πρόκειται να ξανααρρωστήσει από τον ίδιο ιό. 

Πόσο διαρκεί η αρρώστια; 
Το εξάνθημα διαρκεί 1-3 βδομάδες. 

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη ο ιός της πέμπτης νόσου; 
Ο ιός περνά στο έμβρυο και μπορεί να μολυνθεί, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. 

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την Πέμπτη νόσο; 
εν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο. Δεν υπάρχει λόγος απομόνωσης του αρρώστου, γιατί όταν το εξάνθημα εμφανιστεί ο ιός δε μεταδίδεται. 
Ποια η θεραπεία της αρρώστιας; 
• Είναι αρρώστια που ουσιαστικά δε χρειάζεται καμιά θεραπεία. 
• Αντιβίωση δε χρειάζεται. 
• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αφού μπορεί να επιδεινώσει το εξάνθημα.


ΠΗΓΗ:
http://www.paidiatros.com/children/Fifth-Disease-Erythema-Infectiosum-Slapped-cheek-syndrome/
http://www.paidiatros.com/children/Mumps/
http://www.paidiatros.com/children/Scarlet-fever/
http://www.paidiatros.com/children/Rubella/
http://www.paidiatros.com/children/Chickenpox/