Link

28 Φεβ 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ


ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΡΟΣΕΥΧΗ


Πάτερ μν,
ν τος ορανος,
γιασθήτω τ νομά σου,
λθέτω βασιλεία σου,
γενηθήτω τ θέλημά σου,
ς ν οραν κα π τς γς.
Τν ρτον μν τν πιούσιον,
δς μν σήμερον,
κα φες μν τ φειλήματα μν,
ς κα μες φίεμεν τος φειλέταις μν,
κα μ εσενέγκς μς ες πειρασμόν,
λλ ῥῦσαι μς π το πονηρο.
̓Αμήν.

Η Προσευχή αυτή παραδόθηκε από τον ίδιο τον "Κύριον" Ιησού Χριστό (εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Κυριακή"), στους μαθητές του, όπως αυτή αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 6.9-13, κατά το ακόλουθο δεκάστοιχο κείμενο (μονοτονικό):
Η συγκεκριμένη προσευχή δόθηκε από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό προς τους μαθητές του, όπως αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο (Κατά Ματθαίον, κεφ. 6,  στίχοι 9-13)
Η «Κυριακή προσευχή» απαγγέλλεται λίγο πριν την κοινωνία των Τιμίων Δώρων και αμέσως μετά την ευχή της μετάληψης  κατά την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, την οποία ‘’μυστικά’’ αναγιγνώσκει ο ιερέας και καταλήγει με την εκφώνηση «Και καταξίωσον ημάς, Δέσποτα, μετά παρρησίας ακατακρίτως …». Αμέσως μετά ακολουθεί το «Πάτερ ημών» μετά του οποίου ο ιερέας απαγγέλλει το δοξαστικό: «Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος …».
Σημειώνεται ότι η Κυριακή προσευχή καθιερώθηκε ν’ απαγγέλλεται στο μέρος εκείνο της λειτουργίας το χαρακτηριζόμενο «των πιστών» διότι κατά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μόνο στους πιστούς επιτρέπεται το δικαίωμα να λέγουν την προσευχή αυτή, ακριβώς πριν την αγία κοινωνία αιτούμενοι τον πνευματικόν άρτον της ζωής (του σώματος του Κυρίου) .
Η προσευχή αυτή κατά τους πρώτους χρόνους του χριστιανισμού δεν ήταν πλήρως καθιερωμένη ως προσευχή των Χριστιανών. Καθιερώθηκε αργότερα ως πρότυπο όταν πλέον είχε γενικευθεί η Καινή Διαθήκη.
Το "Πάτερ ημών" καθιερώθηκε ως πρωινή προσευχή σ’ όλα τα σχολεία της επικράτειας καθώς και σ’ όλους τους στρατιωτικούς σχηματισμούς και πολεμικά πλοία, μετά την ανάκρουση του εωθινού και πριν την έπαρση της σημαίας, επί βασιλείας  του Γεωργίου του Α’. 



ΠΗΓΗ:

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ