Link

17 Ιαν 2017

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ
Κατερίνα Φίλη
Ειδική Παιδαγωγός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλους που προσφέρει ψυχική ηρεμία , ψυχαγωγία , εκπαίδευση και πάνω απ όλα επαφή με τη φύση. Είναι μια ανοιχτή λειτουργική έκθεση της ευρύτερης μεσογειακής βλάστησης, που φιλοδοξεί να καταστεί πολιτισμικός τόπος έλξης περιβαλλοντικού τουρισμού.

Στο Πάρκο υπάρχουν χιλιάδες είδη φυτών ,χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την προέλευση και τη χρηστικότητά τους. Είναι μία πρωτότυπη ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα ζωντανό Μουσείο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες:
·        Στα παιδιά, για να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον και να ανακαλύψουν τη μαγεία της φύσης.
·        Στους μαθητές, για να γνωρίσουν νέες ευκαιρίες και  προσανατολισμό.
·        Στους γονείς που θέλουν να περάσουν μία όμορφη μέρα με τα παιδιά τους σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον , μακριά από την πολύβουη πόλη και να συμμετάσχουν σε δράσεις με κοινωνικά παιχνίδια, σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την υγιεινή διατροφή, τη μαγειρική, την πνευματική και σωματική ευεξία.
·        Στους ενήλικες που αναζητούν  ηρεμία   χαλάρωση,  θέλουν να γνωρίσουν τα θεραπευτικά βότανα και  να αναβιώσουν τις παιδικές τους αναμνήσεις από παιχνίδια του χωριού και της παλιάς γειτονιάς.
Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο συνδέεται άμεσα με τη Βιωματική Εκπαίδευση. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο συνδυάζει τη Γνώση με την Ψυχαγωγία και την Εκπαίδευση με την Προσωπική Ανάπτυξη.
Νέοι άνθρωποι από το χώρο της Γεωπονικής Επιστήμης, της Ειδικής Αγωγής και της Τέχνης, απαρτίζουν την ομάδα,  που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και την υλοποίηση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ανοικτούς χώρους , συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον.
Οι επισκέψεις και οι εκδρομές στο χώρο του Πάρκου , αξιοποιούν τη φύση ως χώρο αναψυχής και ως μέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσα από μία συνολική προσέγγιση της φυσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Σε κάθε περίπτωση στόχος μας  είναι μία δυνατή βιωματική επαφή με τη φύση και η απόλαυση της φύσης και του περιβάλλοντος που λείπουν από τη ζωή των ανθρώπων στα σύγχρονα αστικά κέντρα.

Η δραστηριότητα όμως στη φύση δεν είναι αυτοσκοπός. Το κρίσιμο ερώτημα για να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητα αυτών των εμπειριών είναι κατά πόσο μας βοηθάει η επαφή με τη φύση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ανθρωπότητας που έχουν να κάνουν με την σωματική και ψυχική υγεία,  την ευεξία, την διατροφή τη ρύπανση , την εξάντληση βιώσιμων πόρων ,  την εξαφάνιση σπάνιων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας και αλλά πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου